Het idee om een kussen te ontwikkelen is geboren in Los Angeles. Maart 2015. Er is maanden lang getekend met ‘geprinte hoofden’ op tientallen vormen.

Pas na anderhalf jaar konden we in september 2016 het kussen leveren.

Al snel was het ontwikkelen van een kussen niet meer ‘even doen’ maar een zaak waar elk onderdeel in detail moest worden gespecificeerd. Een kussen in elkaar naaien was tot daar aan toe, maar een kussen maken dat in serie handgemaakt kon gaan worden was een hele andere grootheid.

De hoeveelheid details stapelden zich op en leken zich in de tijd te vermenigvuldigen. Daar waar ‘een stofje kopen’ een project werd van 9 weken. Daar waar ‘vulling is toch vulling’ een onderzoeksproject werd van € 14.000,-. Verpakkingen, de juiste garen, werktekeningen en eindeloos heen en weer via couriers met samples uit de hele wereld.

Vulling is zeker niet zomaar ‘vulling’. Het is in elke variant te maken die men wil. Korte vezels, lange vezels, gerecycled, virgin quality. En dan nog een serie kenmerken die het uiteindelijke resultaat bepalen; met als doel het hoofd van ± 5,5 kg te ondersteunen. Omdat die vezels zo essentieel zijn hebben we een eigen test ontwikkeld waarbij we een vaste afgewogen hoeveelheid in een potje deden met een gewicht. De veerkracht na X-tijd gaf een indicatie van het gedrag van de vezel. Op deze manier zijn we gekomen bij onze eigen vezel die op onze specificatie wordt geproduceerd.

De eerste serie kussens werden volledig met de hand gevuld met een – ook weer – zelf ontwikkeld vulhulpmiddel, waarbij de vulling via een emmer in het kussen werd gestopt. Dat was arbeidsintensief en gaf niet de gewenste consistente vulkwaliteit.

Inmiddels zijn we overgeschakeld op – zelf ontwikkelde – vulmachines die de vulvezels open/fluffy maken. De kussens worden middels de machine gevuld. Daarna wordt het gewogen en handmatig opgevuld tot het exacte gewicht en nog tot in perfectie verdeeld.

Stoffen worden in ons eigen atelier gesneden en verwerkt. Alles doen we zelf, zodat we zeker weten dat alles tot op de mm goed is.

Voor een Pritcher Pillow telt elk detail, elke millimeter.