De monnikskapspier – Trapezius

Met schouders in een kussen gaan liggen geeft geen ondersteuning aan nek/hoofd.

Een geknikte nek geeft nekklachten en op kussens met versteviging kunt u niet klachtenvrij op uw zij slapen, want dat ligt nog vervelender.

Nekklachten en kussens

Nekklachten en kussens is een van de meest voorkomende vragen. Veel mensen hebben nek gerelateerde klachten. De vraag is dan of die klachten komen door de nek zelf, stress of het kussen?

Nekklachten en kussens: is het medisch of is het spanning?

90% van de nekklachten komen niet voort uit medische problemen (nekwervels of zenuwen). De klachten zijn stress/spannings gerelateerd.

Het verschil tussen medische nekklachten en nekgerelateerde klachten is dat medische nekklachten worden veroorzaakt door hernia, arthose of bijvoorbeeld een whiplash en dat nekgerelateerde klachten veroorzaakt worden door de monnikskapspier.

SAMENVATTING

Nekklachten zijn meestal het gevolg van stress of verkeerde belasting van de rug/nek.

De monnikskapspier is de boosdoener. Een kussen zonder extra druk helpt.

Een verkeerd kussen kan eveneens nekklachten veroorzaken. Dit is het geval als een kussen te stug is en u met een geknikte nek ligt.

In dit artikel ga ik in op de achterliggende oorzaken en gevolgen.

De meest voorkomende medische nekproblemen zijn:

  1. Whiplash
  2. Arthrose
  3. Hernia

Monnikskapspier/trapezius

De grote boosdoener van veel nekklachten is echter niet medisch, maar de monnikskapspier. Een grote bundel spieren die in een ruitvorm van schouders/nek naar onder uw rug loopt. Deze spier speelt een grote rol bij nekklachten.

Houding

Wie veel bureauwerk doet is extra gevoelig voor klachten als gevolg van een verkeerde houding. Elke vorm van verkeerde belasting (stress = druk) veroorzaakt pijn. Die pijn ervaren we vaak het  meest in de nek. Hierdoor bestempelen we het als nekklachten en denken dat we iets aan de nek moeten doen om het op te lossen.

De nekpijn is echter enkel een gevolg, maar niet de oorzaak. De oplossing is dan ook bijna altijd het verbeteren van de houding. Een kussen helpt bij goed slapen en ontspant daardoor. Het verhelpt niet de oorzaak!

Het zijn vooral supportkussens die nekklachten veroorzaken door teveel en verkeerde druk op de nek

Stress  

Geestelijke druk heeft eveneens een grote impact op deze spier. Dat kan zijn een drukke baan, problemen op het werk of relatie; het maakt niet uit en hoeft niet problematisch te zijn. Heel veel mensen ervaren vooral in de schouders  verstijving met een uitstralingspijn naar de nek. Ook hier is de oorzaak niet de nek, maar de monnikskapspier. Met name stijve schouders en de onderkant van de nek voelen hierbij stijf aan. Verhelpen van de klachten kan vrijwel alleen verholpen worden door het wegnemen van de stress.

Directe verlichting van de klachten kan met een kussen dat geen overbodige druk veroorzaakt.

Belangrijk om te realiseren is dat een oplossing ligt in ontspannen slapen én het wegnemen van de oorzaak. Verlichting van de pijn is belangrijk om goed te kunnen slapen.

Nekklachten en uw kussen

Veelal krijgt het kussen de schuld van nekklachten. De ironie is dat de meeste zogenaamde ‘nekkussens’ de nek extra belasten waardoor de klachten verergeren. Wie zich bewust is van het probleem weet dat het juiste kussen een verlichtende rol kan spelen. We komen hier zo op terug.

Veel broodjes aap en katten in de zak

Er zijn nogal wat aanbieders van kussens in de categorie ‘ nekklachten’. In de meeste gevallen wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen stress gerelateerde en medisch gerelateerde klachten. Als oplossing is er vrijwel altijd iets dat de nek zogenaamd ondersteund, maar in werkelijkheid de druk vergroot waardoor de klachten toenemen en het probleem wordt vergroot. De persoon is zich nu helemaal niet meer bewust of het nu het kussen is of de nek.

Meer lezen over een hoofdkussen kopen kan hier >>

Wat is wijsheid bij nekkkachten en een ander kussen?

In algemene zin zijn kussens met verstevigingen druk verhogend en negatief voor het probleem. Dat komt omdat het idee van ondersteuning goed is, maar de dosering nooit specifiek kan zijn en dus dan negatief is. Uitzonderingen zullen ook hier de regel bevestigen.

Medisch gerelateerd

Hierbij is het van belang om vast te stellen wat de precieze behoefte is. Hiervoor is kennis nodig op het gebied van slapen en kussens. U moet een antwoord hebben op WAT NODIG IS OM TE SLAPEN  We geven hier een korte opsomming (zie ook dit artikel)

  1. hoogte
  2. gewenste ondersteuning
  3. meeste gebruikte slaaphouding

In algemene zin geldt dat een kussen zoveel mogelijk zachte flexibiliteit moet hebben om een gelijkmatige druk te geven vanaf de schouders op de gewenste slaaphoogte. Vermijd dus elke extra weerstand in de nek. Vermijd het om met de schouders op het kussen te liggen omdat daarmee het lastig wordt voor het kussen om de contouren van nek en hoofd te volgen en het dus te ondersteunen.

Stress gerelateerd

Bij stress gerelateerde nekkkachten betreft het dus geen anatomisch of zenuw-nekprobleem, maar een uitstralingspijn probleem. Het zijn veelal de schouders die verstijven en naar de bovenkant van de spier de pijn veroorzaken.

Ook hier geldt absoluut dat elk druk verhogend kussen de klachten zal verergeren. Er bestaat geen anti nekpijnkussen, wel een goed kussen dat altijd ergonomisch is!!

Een verkeerde slaaphouding/geknikte nek is vrijwel altijd de bron van nekklachten

Conclusies

  1. Vermijd elk kussen met medische claims (de meeste ‘anti nekpijn kussens’). Als hier geen inhoudelijke onderbouwing aan gekoppeld is, is de kat in de zak niet ver weg! Lees ook ‘De onzin van beloftes’ >>
    Mooi voorbeeld is het zogenaamde gel kussen om uw hoofd koel te houden. Bestaat natuurlijk niet want elk materiaal neemt de omgevingstemperatuur aan.
  2. In algemene zin moet een kussen gelijkmatige hoogte/ondersteuning bieden waarbij rekening wordt gehouden met de anatomie van nek/hoofd en het feit dat u in meerdere houdingen slaapt. 
Hoe kunnen we helpen?

Stel uw vraag

U kunt ons mailen met vragen. In de regel heeft u dezelfde dag antwoord. Telefonisch contact kan ook. Op werkdagen tussen 09.00 – 17.00 staan wij u graag te woord.

Telefoon

(+31) 020 2627662

Nieuwsbrief

Schrijf u ook in op onze nieuwsbrief