Diepe slaap is ‘gezonde voeding’ voor je hoofd

Wat is goed slapen en waarom is het net zo belangrijk als gezonde voeding?

Je slaapt 5 X per nacht volgens een vast patroon

Het eerste dat je moet weten is dat je niet aan één stuk door op dezelfde manier slaapt.

Je slaapt volgens een vast patroon dat begint met lichte slaap waarin je nog een beetje bewust bent van je omgeving. Dat gaat over in een diepere slaap waarin je lichaam alles een tandje lager zet om te ontspannen, zeg maar uit te rusten. De laatste fase van de slaapcycus is de REM slaap. Hierin droom je het meest en zetten je hersenen alle belangrijke spieren uit voor totale ontspanning.

Dit proces herhaalt zich bij een goede slaap gemiddeld 5 X in 8 uur.

slaap cyclus

Je slaapt 5 X per nacht licht en 5 X diep, als het goed is.

 

Alleen tijdens de diepe slaap rust je lichaam uit

Alleen tijdens de diepe en REM slaap rusten je hersenen uit. In deze fase wordt je mentaal fit.

Als je niet doorslaapt (te licht of wakker worden) kom je niet aan voldoende diepe/REM slaap toe. Dat kost je concentratievermogen, creativiteit en mentale kracht. Daarom is de diepe slaap het belangrijkste, als het gaat om slaapkwaliteit.

In de lichte slaapfase ligt wakker worden op de loer

Om in de diepe slaapfase te komen moet je dus doorslapen. En dat betekent in de praktijk dat je in de lichte slaapfase geen last moet hebben van slaapverstoorders. Licht en warmte zijn bijvoorbeeld slaapverstoorders.

Probleem gewone kussens

De meest onderschatte slaapverstoorder is echter je hoofdkussen. Het is het enige losse element dat je eenvoudig kan wakker maken. Als je erin wegzakt of als je met een geknikte nek ligt zal je lichaam daarop reageren door wakker te worden als signaal om het te corrigeren.

Conclusie

Het is vooral de diepe slaap die belangrijk is, omdat het zorgt voor mentale fitheid.

Aan de diepe slaap komt je alleen toe, als je doorslaapt. Doorslapen lukt enkel als je niet gestoord wordt door bijvoorbeeld je hoofdkussen. Dat is waarom een hoofdkussen je slaapkwaliteit bepaalt en erg nauw luistert.

Slaap ‘non-stop’ naar morgen

Ontvang automatisch 3 extra interessante artikelen over hoe u slaap kunt bevorderen. 

Zet u op de mailinglist: