Het kussen is de hannes-factor of de uitrust-factor

Uitrusten is de basis voor een lange fitte dag

Hoe haal je de meeste fitheid uit je bedtijd?

Uitrusten doe je als je slaapt. Maar als je slaapt, rust je dan ook altijd uit? En is je ogen dicht hebben hetzelfde als slapen? Wanneer rust je uit? Het zijn vragen die er echt toe doen als je van tijd wilt genieten. Ze bepalen samen met je gezondheid de kwaliteit van je leven.

De ene dag sta je fitter op dan de andere dag. Hoe komt dat?

Het heeft te maken met de slaapkwaliteit. Als je slaapt rust je uit. Je lichaam en vooral je hersenen komen tot rust waardoor je weer wakker kunt zijn. Bepalend voor uitrusten is niet de lengte van in bed liggen of je ogen dicht hebben, maar de mate waarin je doorslaapt. En doorslapen is ‘aan een stuk slapen’.

Als we het makkelijk houden dan is licht ontwaken, of zelfs echt wakker worden, funest voor het uitrusten en dus een fitte dag. Iedereen weet wel dat je diep en licht kunt slapen. Dat lichte slapen is het probleem. Je slaapt, maar je weet onbewust dat je op het randje van wakker ligt. Je slaapt onrustig. Los van de oorzaak, is het onrustige/lichte slapen slecht. Je kunt dus lang in bed liggen en niet uitrusten.

Je kunt dus lang in bed liggen en niet uitrusten

DUS:

  1. Doorslapen is uitrusten
  2. Onrustig, licht slapen is minder uitrusten
  3. Slaapkwaliteit is de mate waarin je doorslaapt
  4. DUS; lang aan een stuk slapen is goed slapen

Wat is belangrijker: lang in bed liggen of doorslapen?

Een mens heeft gemiddeld 8 uur slaap per dag nodig. Die slaap hoeft niet persé in één nacht, aan een stuk te zijn. Er zijn mensen die slaap over de dag verdelen. Voor de overgrote meerderheid geldt dat we die 8 uur tijdens de nacht slapen. In een druk leven is die 8 uur niet altijd haalbaar. Dat is niet erg, slaap kun je inhalen. Wat erger is als we een korte nacht hebben en niet doorslapen.

Wat erger is als we een korte nacht hebben en niet doorslapen

Wie 6 uur bedtijd heeft en daarvan 3 uur onrustig slaapt, wordt minder fit wakker dan dat je van die 6 uur 5 uur aan een stuk door slaapt.

Wat telt is dus dat doorslapen; hoe korter de nacht hoe belangrijker dat is omdat de tijd waarin je kunt doorslapen dan eenmaal beperkter is dan dat je 12 uur in je bed ligt.

Doorslapen is een zaak van biologie

Er zijn nogal wat fabeltjes over slaap in omloop. Allereerst is het zo dat maar een klein deel (minder dan 10%) een echt slaapprobleem heeft. Dat is veelal medisch gerelateerd. Dat loopt uiteen van een pijnlijk oor, nekklachten tot slaapapneu. Het merendeel van slecht (= niet goed doorslapen) komt door een combinatie van slecht zorgen voor je lichaam en slechte slaapomstandigheden.

niet goed uitrusten komt door de combinatie van slecht zorgen voor je lichaam en slechte slaapomstandigheden

Slecht zorgen voor je lichaam is ook logisch en op zijn tijd heerlijk. Denk aan alcohol en lekker eten. Té veel is funest voor je slaap. Vooral alcohol slaapt heerlijk in, maar vreselijk slecht door. Als we dat parkeren blijven de slaapomstandigheden over.

Het bed, de ombouw, heeft geen enkele invloed. Het matras is belangrijk, maar zwaar overgewaardeerd. Bijvoorbeeld al die lagen die populair zijn, zijn er enkel om meer geld te kunnen vragen. Hoe meer lagen, hoe meer geschuif hoe groter de kans op onrust! En DUS slechter slapen. Bedenk daarbij ook eens dat als je twee matrassen (Boxspring) op elkaar legt het onderste matras geen enkele functie heeft; als dat wel zo zou zijn, zou de bovenste je gewicht niet aankunnen!

Blijft over het kussen. Het kussen is de enige variabele in je bed, los van wat er naast je ligt.

Dit artikel gaat niet over het kussen. Het enige dat we hier duidelijk willen maken is dat het kussen voor vrijwel iedereen ‘de hannes factor’ is. Het is het ding dat ervoor zorgt of je doorslaapt of frequent lichter door slaapt, of erger, wakker van ligt. En daarmee zijn we bij een ander antwoord op hoe je beter uitrust, namelijk het kussen.

het kussen is de hannes-factor of de uitrust-factor

Omdat we gelukkig steeds bewuster zijn van niet alleen het belang van slapen, maar vooral de noodzaak van doorslapen komt ook het belang van het kussen erbij. Nu moeten we alleen nog leren wat de eisen zijn die je moet stellen aan een kussen om heerlijk door te slapen om van lange dagen te kunnen genieten.

Meer weten over de eisen die je aan een kussen moet stellen >>